Menu
EUR
Is Internet of Things iets voor mij?

Is Internet of Things iets voor mij?

Door: +OmnimaticBVOisterwijk Reacties: 0

Internet of things = internet der dingen

Dit klinkt natuurlijk een beetje raar, internet der dingen, wat we er mee bedoelen te zeggen, is dat dit producten zijn die verbonden zijn; Dit hoeft niet perse via internet te zijn, het gaat eigenlijk over de verbinding tussen de apparaten. Door deze verbinding kunnen producten met elkaar communiceren en hierdoor ook met elkaar samenwerken.

 

Wat kan het voor mij betekenen?

Doordat producten met elkaar samenwerken kun je in huis sommige processen automatiseren. Dit heeft vaak tot doel het voor jou als persoon gemakkelijker te maken. Je hoeft niet meer in een donker huis thuis te komen, want de lichten zijn al aan. Je hoeft de verwarming niet meer hoger te zetten, je Tado slimme thermostaat wist namelijk al dat je naar huis kwam en heeft je huis al lekker behaaglijk gemaakt.

 

Dit zijn voorbeelden waarmee we laten zien wat Internet of things voor je kan betekenen. Door de groei van verbonden producten zal er steeds meer automatisch gebeuren waardoor jij niet meer na hoeft te denken over de eenvoudige processen. Zie het als de robotisering van je huis.

 

De term internet of things is heel breed, wij hebben het in ons geval altijd over de variant waarbij het gaat om nieuwe diensten en producten die het leven aangenamer en veiliger maken.

 

Aansturing van de producten

De aansturing van producten gaat vaak op basis van samenwerkingsverbanden tussen verschillende leveranciers. Apple heeft hiervoor een platform ingericht met de naam Homekit. Dit is een overkoepelend systeem wat zorgt dat producten die een "homekit chip" van apple gebruiken met elkaar kunnen communiceren via de Home App van Apple. 

 

Naast Homekit zijn er natuurlijk nog vele andere systemen die hun eigen manier hebben gevonden om producten met elkaar te laten praten. DigitalSTROM maakt gebruik van bedrade contacten waarover signalen kunnen worden gestuurd. NEST heeft de term "works with nest" in het leven geroepen. Philips heeft Hue ontworpen: je kunt via je Apple watch, homekit of siri je verlichting bedienen.

 

bediening van je huis met je applewatch

 

Sensoren

Fabrikanten stoppen meer en meer sensoren in hun apparatuur. Wanneer je kijkt naar je telefoon dan begrijp je wat er gaande is. Vroeger kon je bellen met je telefoon, tegenwoordig meet de telefoon waar je bent en of je veel of bijvoorbeeld weinig loopt. Wanneer je een slimme horloge hebt kan er zelfs je hartslag mee worden gemeten. 

 

Op basis van de informatie die deze sensoren aan elkaar geven, kunnen processen in huis worden geautomatiseerd. Is er water gedetecteerd in je washok op de grond dan is het wellicht handig dat de meterkast de stroom afsluit om zo te voorkomen dat er schade ontstaat door een lekkage. Ook kan het handig zijn dat, wanneer er brand wordt geconstateerd door een rookmelder je verlichting aangaat, zodat jij beter kunt zien waar je wel, en vooral waar je niet naartoe moet gaan.

 

Een van de laatste coole features die zijn toegevoegd aan DigitalSTROM is dat je dit systeem kunt koppelen met Sonos. Is er brand dan kan dit kenbaar worden gemaakt aan jouw Sonos systeem. Ook kan, als je dit zou willen, de voordeurbel gekoppeld worden zodat je via je Sonos systeem hoort dat er iemand aan de voordeur staat.

 

Deze sensoren zijn in de basis ontwikkeld om jouw minder te laten nadenken in huis. Je kunt op je telefoon zien of je ramen dicht zijn, met camera's kun je beweging detecteren en direct zien of er inbrekers in huis zijn zonder dat je hier eerst fysiek naar toe hoeft.

 

Comfort & kwaliteit van wonen

Wat voor jou als persoon in huis belangrijk is, is dat jij de producten makkelijk kan bedienen. Dit gebeurt vaak via een App. Nu is het nog zo dat verschillende fabrikanten vaak aparte apps hebben. Door Homekit, DigitalSTROM of iets vergelijkbaars zal het in de toekomst zo zijn dat je met één of twee apps je hele huis kunt gaan bedienen.
 

tado locatievoorzieningen automatisch warmer als je thuiskomt 

Automatisering van je woning 

Het is natuurlijk leuk dat er in huis steeds meer kan, nu komt het meest interessante van internet of things, namelijk het gebruiken van technologie in jouw voordeel. Je zult merken dat je wanneer je je huis in scenes gaat instellen en in huis heel veel vanzelf  gaat. Hiervoor heb je, natuurlijk wel de juiste producten nodig die met elkaar communiceren.

 

Wat kan ik zo al regelen door middel van het instellen van scenes?

Een scene is een combinatie van producten, ingesteld in een bepaalde stand. Stel je voor dat je op Netflix een film of serie wil gaan kijken. Je hebt geen zin om op te staan om de verlichting aan te passen, je selecteert op je smartphone de scene movie/film en automatisch dimt het ligt bij de tv, en gaat de lamp op de overloop boven bijvoorbeeld uit, aangezien je daar toch voorlopig niet naar toe gaat. Dit kan in combinatie met de producten van Philips Hue; en mooier nog deze werken ook via de stembediening van Apple's siri.

 

film scene kijken met de kinderen

 

Ga je slapen, dan selecteer je de scene slapen. Je kunt dan kun je je huis zo in stellen dat de deuren op slot gaan, de verlichting beneden uit, de verlichting buiten aan (veiligheid), de camera's beneden op meten van activiteit en de lamp op de overloop aan voor de periode van een half uur. Je hebt dan alle tijd om je bed te vinden en met een gerust gevoel te gaan slapen. Dit allemaal met de druk op één knop. Deze knop kan bijvoorbeeld je bestaande pulsdrukker zijn op de muur die aangestuurd kan worden door DigitalSTROM.

 

Gezien de veiligheid van de software in combinatie met de hardware zijn er in europa nog maar weinig fabrikanten die zich wagen aan een via internet aan te sturen "verbonden slot". Deze zou momenteel namelijk nog gemakkelijk gehacked kunnen worden en dan is het wel erg makkelijk om in te breken. Dit is ook de reden dat wij momenteel nog geen slot in ons assortiment hebben.

 

Is een constante verbinding met mijn huis nodig?

Er zijn producten die op basis van sensoren eens in de zoveel tijd contact maken met je huis. Bijvoorbeeld je verwarming of verlichting om te kunnen zien of je al bijna thuis bent. Dit is nodig om de beste werking te kunnen garanderen van deze producten.

 

Ook zijn er producten die je zo in kunt stellen dat een verbinding met je huis niet van (groot) belang is. Denk hierbij aan de robotmaaier of bijvoorbeeld een babyfoon (welke je automatisch aan kunt laten gaan als je baby gaat slapen) of je beveiligingscamera (alleen in de nacht aan). Deze producten hoeven niet te weten waar je bent en kunnen volledig autonoom functioneren. Het goed instellen van deze producten is wel van groot belang. Natuurlijk kun je te allen tijde een eventuele planning aanpassen of op een onverwachte vrije dag toch die babyfoon aanzetten als je kindje ligt te slapen.

 

robomow robotmaaier wel connected met je telefoon niet met je huis

 

Waar gaan we naar toe?

Op dit moment is er niemand die precies weet waar de ontwikkelingen naar toe gaan. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Op dit moment zijn er al fabrikanten die verbonden wasmachines en koelkasten aanbieden. Dit is echter nog geen gemeengoed. De verwachting is dat binnen nu en een aantal jaren deze producten standaard verbonden zijn met internet. 

 

Bijvoorbeeld dat je koelkast een signaal geeft wanneer producten bedorven zijn of wanneer je een bepaald product niet meer op voorraad hebt. 

 

Het nadeel van al deze verbonden apparaten is dat er veel informatie over en weer gestuurd gaat worden tussen de leverancier van de koelkast, jij als persoon en eventueel je supermarkt (dit om te zorgen dat jij je boodschappen altijd in huis hebt). Men noemt het verzamelen en delen van deze informatie in de media vaak Big DataOverheden zijn op dit moment bezig met het waarborgen dat de informatie die vergaard wordt, voldoet aan privacy eisen.

 

digitalstrom bediening van je huis door middel van je smartphone of zelfs helemaal automatisch

 

Internet of things en Domotica

Internet of things is volgens ons niet meer dan de toegang naar en van producten via internet. Wij leveren  veel van deze producten. Dit zijn vaak op zichzelf staande producten of diensten. Deze producten en diensten raken steeds verder geïntegreerd met elkaar maar zijn ook vaak uitwisselbaar. Stel dat er een nieuwe versie komt dan kun je dit product, mits goed geselecteerd vaak koppelen aan je bestaande netwerk.

 

Onder de samenwerking van deze producten zou je domotica kunnen verstaan. Ons bedrijf heet Omnimatic, wat staat voor het alles (Omni) automatiseren (Matic).

 

Omnimatic

Wij weten veel van het koppelen van verschillende producten en of diensten, apps en de samenwerking van deze apps. Wij zijn specialist in het automatiseren van je huis, plug en play of via bekabeling in een geïntegreerd netwerk. Dit alles wordt in de volksmond vaak domotica genoemd.

 

philips hue drawing with lights internet of things en domotica 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!