Menu
EUR
Welke maairobot zonder grensdraad draad is het beste?

Welke maairobot zonder grensdraad draad is het beste?

Door: Omnimatic BV Reacties: 0

Deze test is gedaan door de duitse website Techstage.de, helemaal onderaan de pagina de verwijzing naar deze test.

Wij hebben onze eigen ervaringen en toevoegingen gedaan gebaseerd op onze ervaringen uit het afgelopen jaar opgedaan met de Segway Navimow en de ervaringen die we hebben met Robomow Robotgrasmaaiers.

De grote voordelen van een Robotgrasmaaier zonder begrenzingsdraad.

 

  1. De installatie kost minder tijd en moeite, er hoeft geen draad in de grond geïnstalleerd te worden.
  2. De draad kan niet kapot, omdat er geen draad is. Zoeken naar breuk in een defecte perimeterdraad is lastig en kan vaak voorkomen.
  3. Veranderd de indeling van je tuin regelmatig, bijvoorbeeld door opgroeiende kinderen? Dan pas je je plattegrond eenvoudig aan.

 

De nieuwste generatie robotmaaiers komt zonder het vervelende draad en belooft daarmee niet alleen minder werk, maar ook aanzienlijk meer comfort. Dit wordt mogelijk gemaakt door een app en een nauwkeurige plaatsbepaling van de maaier. Bij de meeste maaiers kan je als gebruiker op elk moment zien waar zijn robotmaaier zich bevindt.

 

Helaas bleek uit de tests al snel dat lang niet alles verloopt zoals de fabrikanten beloven. Hoewel geen van de fabrikanten van onze testapparaten opzettelijk heeft gelogen, lijken overdrijving en het weglaten van feiten hier tot het vakmanschap te behoren. Geen van de geteste modellen bleek foutloos te zijn en sommige misten zelfs nog enkele belangrijke functies die volgens de fabrikanten later zouden worden toegevoegd. Daarnaast zijn er algemene problemen met de RTK-technologie (Real Time Kinematics - nauwkeurige positiebepaling via satellietnavigatie) die bij sommige maaiers meer of minder problemen veroorzaken.

In de vorm van deze ranglijst laten we zien welke robotmaaiers zonder begrenzingsdraad wij het beste vinden en bij elk apparaat leggen we uit hoe we tot deze beoordeling zijn gekomen.

 

Plaats 1: Segway Navimow

 

Na onze tests van robotmaaiers is het duidelijk: de Segway Navimow (recensie) is momenteel de beste robotmaaier zonder begrenzingsdraad tot 3000 euro. Dit komt door de geslaagde combinatie van degelijke hardware en grotendeels volwassen software. Hoewel het ietwat ronde ontwerp in combinatie met de grijs-oranje kleurstelling ons iets minder aansprak dan bij sommige concurrenten, doet dit niets af aan de goede bouwkwaliteit. Samen met een optionele camera presteerde het RTK-model het beste op ons veeleisende testgras. Dit is vooral te danken aan de software, die over het algemeen het meest volwassen was, zij het niet zonder kleine schoonheidsfoutjes. Het stelt de gebruiker in staat om kleine correcties aan aangeleerde maaizones aan te brengen en ondersteunt meerdere maaizones. Hierdoor biedt de Navimow de meest uitgebreide lijst met functies in combinatie met de laagste foutenmarge in onze tests - en is daarmee duidelijk de nummer één.

 

Omnimatic heeft reeds als eerste in de Benelux een beta machine vanuit Segway ontvangen voordat de verkoop begon en deze hebben we onder andere laten testen door Eric van de review site Bright

 

Plaats 2: Ecovacs Goat G1

 

Ecovacs heeft niet alleen jarenlange ervaring met stofzuigrobots, maar heeft ook een probleem bij RTK-maaiers erkend: als er geen vrij zicht op de hemel is, bijvoorbeeld onder bomen, verliezen RTK-maaiers nauwkeurigheid. In extreme gevallen stoppen ze zelfs met werken of ploegen ze aangrenzende bloemen om. De Ecovacs Goat G1 (recensie) vertrouwt daarom voor de navigatie op GPS, maar vooral op twee camera's en - afhankelijk van de grootte en kenmerken van een tuin - meerdere bakens. Dit zijn kleine, batterijgevoede signaalfakkels die door de onderlinge verbinding en naar de maaier een nauwkeurige positionering mogelijk maken, zelfs op plaatsen waar de signalen uit de ruimte niet voldoende sterk zijn. Als resultaat lost Ecovacs zo het zwakke punt van RTK-maaiers op, maar het brengt ook extra kosten met zich mee voor geïnteresseerden die de relatief goedkope Goat G1 aanschaffen. Want elke extra elektronische zendmast die naast de twee meegeleverde bakens nodig is, kost bijna 100 euro. Ons testterrein van 1350 m², inclusief huis, tuinhuisje en oud struikgewas en plantengroei, bood met vijf van deze witte bakens slechts een matige ontvangst. Het hadden graag nog twee extra bakens mogen zijn, wat in totaal 500 euro extra zou kosten. Over de esthetiek van de mini-zenders kan ook gediscussieerd worden.

Bijkomend zijn er ontbrekende softwarefuncties, zo was er op het moment van testen geen multi-zone beheer of mogelijkheid om maalzones te corrigeren. De Marotronics Alfred kon dit al in het afgelopen jaar. Daarentegen werkten objectherkenning en algemene navigatie goed en de oplaadstation, die voor elke maaibeurt zowel de bovenliggende 360-graden camera als de groothoekcamera aan de voorkant van de maaier schoonmaakt, is momenteel uniek. Het potentieel is dus duidelijk aanwezig - wat de robotmaaier doet, doet hij goed, maar dat is aanzienlijk minder dan bij de Navimow. Op dit moment staat de Goat G1 dus op de tweede plaats.

Omnimatic.nl biedt deze maaier niet aan, wij hebben de keuze gemaakt voor de Segway Navimow

 

Plaats 3: Ecoflow Blade

 

De Ecoflow Blade valt direct op met zijn futuristische ontwerp en optionele grasopvangbak. De opvangbak stelt deze opvallende robotmaaier in staat om in de herfst bladeren of dennenappels van het gazon te verzamelen, waarmee het zijn kerncompetentie uitbreidt - iets wat geen andere robotmaaier biedt. Wat betreft het ontwerp, onderscheidt de Blade zich niet alleen door de wijd uitlopende wielen aan de voor- en achterkant, waarmee hij soms blijft hangen aan obstakels. Het algehele uiterlijk doet denken aan een maanbuggy uit een sciencefictionfilm. Bovendien maakt de Blade gebruik van een iets ander bewegingsconcept. Terwijl alle andere geteste modellen tot nu toe naast de aandrijfwielen één of twee steunwielen hebben, gebruikt deze ongebruikelijke maaier met de vast gemonteerde omnidirectionele voorwielen in een hoek van 45 graden een unieke oplossing.

Helaas bleek dit in onze test eerder een nadeel dan een voordeel te zijn - niet onpraktisch, maar verre van optimaal. De Blade slaagde er bijvoorbeeld niet in om nette banen te maaien, zoals de andere robotmaaiers, omdat hij voortdurend werd opgeschud door oneffenheden. Daarnaast had de software bij de lancering weliswaar de mogelijkheid om één extra zone toe te voegen, maar niet om bestaande zones aan te passen. Op verzoek is de Blade de snelste van de geteste modellen, maar ook de luidruchtigste. De Ecoflow-maaier kan, net als onze nummer één, de maairichting niet aanpassen. Bij Segway werden de maaibanen echter wel logischerwijs gekozen op basis van de oriëntatie van de maaizones en werden ze automatisch aangepast om sporen te voorkomen. Samen met het feit dat de Ecoflow Blade in de test het vaakst vastliep en zich genoeglijk begroef, en gezien de hoge prijs, zien we hem momenteel alleen op de derde plaats.

De populaire blogger JerryRigEverything heeft een video gemaakt over deze grasmaaier.

Omnimatic.nl biedt deze maaier niet aan, wij hebben de keuze gemaakt voor de Segway Navimow

 

Andere robotgrasmaaiers die uniek zijn in hun manier van werken.

De Marotronics Alfred (testrapport) is vorig jaar door techstage.de al uitgebreid getest en daarbij zijn enkele unieke voordelen, maar ook enkele nadelen ontdekt. Voor deze ranglijst hebben we hem uit zijn winterslaap gehaald en gekeken naar de beloofde vernieuwingen.

De Alfred is in de door ons geteste versie een massaproductie-robotmaaier op basis van lussen, waarin de kleinschalige technologie van Marotronics is ingebouwd. In plaats van een begrenzingsdraad te moeten leggen, krijgen kopers een GPS-antenne en bijbehorende technologie in de maaier, zodat de Alfred, net als de RTK-concurrentie, nauwkeurig kan maaien zonder koper in de grond. Het grootste voordeel: de hardware maakt gebruik van toekomstbestendige en afzonderlijk vervangbare componenten in geval van defecten, en de software is open source. Het bedrijf Marotronics, gevestigd in Berlijn, is misschien klein, maar heeft al een grote en zeer actieve community kunnen opbouwen met de voorganger van de Alfred, de Ardumower. Deze community wordt niet alleen gezien als een bron van ideeën, maar is zelfs actief betrokken bij de ontwikkeling, vooral op het gebied van programmeren. Bovendien zijn de lijnen tussen koper en fabrikant bij geen enkel ander product in onze tests zo kort: tijdens onze vorige test hebben we zelf meegemaakt dat binnen enkele uren (!) een idee voor een zone-uitbreiding door de community werd bedacht, geïmplementeerd en beschikbaar gesteld voor alle apparaten. Gebruikers kunnen al lang bestaande zones aanpassen bij de Alfred - iets wat lang niet alle maaiers in deze lijst kunnen.

Er zijn echter ook nadelen. De software is - mede door de aanzienlijk uitgebreidere gebruikersmogelijkheden in vergelijking met de concurrentie - aanzienlijk minder overzichtelijk en (niet alleen) ons testapparaat had destijds last van ernstige verbindingsproblemen. Volgens forumberichten en informatie van de fabrikant zouden deze problemen inmiddels grotendeels verholpen moeten zijn, maar helaas was dat niet het geval bij ons testapparaat. We hebben met de fabrikant afgesproken om het apparaat te vervangen en zullen de test en deze ranglijst daarna bijwerken.

 

Ook de Worx Landroid Vision M konden we nog niet opnemen in deze Beste Lijst. Tijdens de test kwamen we, ondanks een redelijk definitieve firmware die na de verkoopstart werd uitgebracht, steeds weer problemen tegen. Op het moment van deze Beste Lijst waren deze problemen, ondanks technische ondersteuning van de fabrikant, niet opgelost.

De Vision vertrouwt volledig op camerabeelden en maakt geen gebruik van RTK- of Beacon-technologie. Een kunstmatige intelligentie analyseert het gebied voor de maaier en herkent niet alleen obstakels, maar ook het type ondergrond. Hierdoor blijft de Vision M op het gras - letterlijk. Als je geen randstenen hebt, moet je er rekening mee houden dat de robot niet altijd het verschil ziet tussen gras en lage bodembedekkers en daardoor door de bloemperken rijdt. Dit zou dankzij machine learning tijdens het gebruik steeds beter moeten worden, maar het heeft in onze eerdere tests de Landroid Vision M herhaaldelijk problemen opgeleverd.

 

Om eerlijk te zijn, moet wel gezegd worden dat deze bevindingen gebaseerd zijn op een oudere firmware voor de officiële marktintroductie, waarbij de robot nog geen georganiseerde banen volgde, maar willekeurig maakte. Op dit moment maait hij echter helemaal niet, omdat hij een handmatige zoneherkenning vereist die bij ons testmodel niet kon worden voltooid. Hij zou verder in banen moeten maaien en verschillende instellingen in de app bieden, maar op dit moment kunnen we dat niet bevestigen. Er zal ook geen kaartweergave zijn, zelfs niet bij een werkend model.

 

Conclusie

 

Eigenlijk hadden er vijf modellen moeten zijn die in deze Beste Lijst worden gerangschikt op basis van voor- en nadelen. De testperiode was daar ruim voldoende voor. Vanwege technische problemen met de robots hebben we echter besloten om uit eerlijkheidsoverwegingen simpelweg een top 3 te maken. Immers, technische apparaten kunnen van elke fabrikant wel eens problemen veroorzaken.

 

Bij de eerste drie genoemde modellen zijn we echter zeker van onze zaak, en ook de volgorde staat voorlopig vast. De Marotronics Alfred blijft interessant. Hij heeft in theorie de potentie om hoog op deze Beste Lijst te staan, omdat hij de gebruiker enorm veel mogelijkheden biedt en unieke toekomstbestendigheid biedt dankzij de mogelijkheid tot reparatie en uitbreiding. Aan de andere kant mist hij gemaksfuncties zoals een intuïtieve app of eenvoudige en vaak vanzelfsprekende zaken zoals schema's of een pincode om diefstal minder aantrekkelijk te maken voor gelegenheidsdieven. De Worx Landroid Vision M richt zich daarentegen op eigenaren van gestructureerde en zo net mogelijke tuinen, met een aaneengesloten grasveld dat duidelijk is afgebakend van de rest. Hij wil indruk maken door eenvoud, niet door extra functies.

Afbeelding Test RKT maaiers

 

Op dit moment zijn de typische maaierrobots met een perimeterkabel nog goedkoper. Maar de prijzen van de RTK maaiers komen snel dichter bij de traditionele concurrentie.

techstage review

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!